vrijdag 5 februari 2010

VPRO Tiger Awards 2010

Agua fría de mar, Mundane History en Alamar. Dat zijn de drie winnaars van de VPRO Tiger Awards Competitie 2010. De Awards zijn vrijdagavond uitgereikt aan Paz Fábrega uit Costa Rica (Agua fría de mar), Anocha Suwichakornpong uit Thailand (Mundane History) en de Mexicaanse regisseur Pedro González-Rubio (Alamar).

IFFR-website: "Over Agua fría de mar zegt de jury dat de film ‘erin slaagt op overtuigende en poëtische wijze de mysterieuze relatie tussen een vrouw en een jong meisje te vertellen. ‘De film neemt het publiek mee op een ongewone reis door de natuur, die op magische wijze interactie heeft met de mens. De uitmuntende montage zorgt voor een organische stroom van beelden, terwijl de sterke regie een verontrustende sfeer en spanning creëert.’

Mundane History, over de aarzelende toenadering tussen een verbitterde invalide en zijn nieuwe verpleger, biedt volgens het juryrapport inzicht in filosofische en politieke aspecten van de Thaise samenleving. ‘Voor ons doet deze film beroep op zowel verstand als spiritualiteit. Wij zijn onder de indruk van de geslaagde wisselwerking tussen abstracte ideëen en aangrijpende realiteit in de film.’ Eerder deze week won Anocha Suwichakornpong voor haar nieuwe CineMart-project By The Time It Gets Dark overigens al de Prince Claus Fund Film Grant.

Alamar is een film die ‘diep in het hart raakt zonder sentimenteel te worden’. De film, over een vader en zoon die op reis gaan naar de oorsprong van de open zee om om zo hun voorouderlijke manier van leven te vinden, blijft volgens de jury ‘trouw en eerlijk aan zijn onderwerp en toont zowel het geluk van het kind-zijn als de tragedie van het opgroeien bij gescheiden ouders’.

Naast de Tiger Awards werden gisteren diverse andere prijzen bekendgemaakt. Zo is de KNF Award, een prijs van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten voor een film die nog niet is aangekocht voor distributie in Nederland, toegekend aan Norteado van de Mexicaanse regisseur Rigoberto Pérezcano. Volgens de jury ‘een film die ons hart en verstand heeft geraakt met zijn grote visuele kwaliteiten, het geweldige acteerwerk en het aangrijpende verhaal over de positie van illegale immigranten die proberen de Verenigde Staten te bereiken’."

Geen opmerkingen: