zondag 3 februari 2013

IFFR 2013: The Master & No

Deze editie van het IFFR was weer bijzonder prettig. Met veel en goede inzendingen uit Nederland. Zoals Matterhorn van Diederik Ebbinge. Er is eigenlijk teveel moois om op te noemen, maar een paar highlights: Call Girl, The Master & No.


Call Girl
"Stockholm, 1976. Terwijl politici discussiëren over de liberalisering van wetgeving rondom incest en pedofilie, komt de veertienjarige Iris terecht in een opvangtehuis. Daar ontmoet ze een meisje dat werkt voor Dagmar Glans, een 'madam' met klanten in de hoogste kringen. Al snel is Iris zelf een gewilde callgirl."




The Master
"Philip Seymour Hoffman speelt een charismatische, op Scientology-voorman L. Ron Hubbard geënte sekteleider, die na de Tweede Wereldoorlog een soort vader-zoonrelatie aangaat met Phoenix' personage, een gefrustreerde, getraumatiseerde en illegaal alcohol stokende WWII-veteraan. Terwijl de autoritaire Meester zich inspant om de eenheid onder zijn volgelingen te bewaren, gesteund door zijn echtgenote (Amy Adams), probeert hij tegelijkertijd zijn licht ontvlambare protégé te bekeren tot zijn leer, The Cause."


No
"De derde film van regisseur Pablo Larraín over de Chileense dictatuur van generaal Pinochet, die duurde van 1973 tot 1990. In deze film toont hij de uiteindelijke doodsteek voor Pinochets regime: de pro-democratische Nee-stem in een referendum dat in 1988 onder internationale druk werd gehouden.
De hoofdrol is weggelegd voor Gael García Bernal, die als commerciële reclamemaker de zwaarmoedige politieke oppositie aanzet tot een vrolijke, optimistische Nee-campagne."

Geen opmerkingen: