zondag 7 februari 2010

IFFR Big Talk interviews op een rij

Met o.a. François Ozon, Pipilotti Rist en Rutger Wolfson [YouTube video's]. Met dank aan RTV Rijnmond. Big Talk interviews van het Filmfestival Rotterdam.

Hieronder Big Talk nr. 3. Big Talk 2 en 4 zijn ook aanraders.

Terugblik en tips 2010

Het was weer groots genieten op het filmfestival. Sfeer perfect en prachtige films gezien. Een terugblik.

Nog in een roes verkerend en met weemoed kijken we terug. Een mooie zwart-wit foto uit A Single Man past daar goed bij.

Gezien en aanraders:
  • A Single Man
  • Un prophète
  • Les Barons
  • Yo, también
  • Zero
  • Le refuge
  • Life During Wartime
  • Twisted Roots
Gemist (en willen we nog gaan zien):
  • Tetro
  • Fantastic Mr. Fox
  • The Trotsky
  • Reykjavik - Rotterdam
  • Los viajes del viento
  • Norteado
Films die niet te zien zijn geweest op het filmfestival, maar die we nog wel willen gaan zien zijn: A Serious Man, Das weisse Band, The Imaginarium of Dr. Parnassus, The Hurt Locker, happythankyoumoreplease en Bass Ackwards.

Beste filmliefhebbers: een prettige voortzetting van 2010 en tot volgend jaar!

Vandaag Volkskrantdag

Een lijst met prachtige films die op de Volkskrantdag (uitverkocht) vandaag te zien zullen zijn.

Volkskrantdag 2010:
  • Yo, también (Álvaro Pastor & Antonio Naharro)
  • Skeletons (Nick Whitfield)
  • Los viajes del viento (Ciro Guerra)
  • Die Frau mit den 5 Elefanten (Vadim Jendreyko)
  • All That I Love (Jacek Borcuch)
  • Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans (Werner Herzog)
  • True Noon (Nosir Saidov)
  • Soul Boy (Hawa Essuman)
  • R (Michael Noer & Tobias Lindholm)
  • Les barons (Ben Yadir Nabil)
  • Nobody Knows About Persian Cats (Bahman Ghobadi)
  • Russian Lessons (Olga Koskaya & Andrei Nekrasov)
  • Tetro (Francis Ford Coppola)
  • Eyes Wide Open (Haim Tabakman)
  • Atletu (Davey Frankel & Rasselas Lakew)
  • Lebanon (Samuel Maoz)
  • The Trotsky (Jacob Tierney)
  • Lourdes (Jessica Hausner)
  • Do It Again (Robert Patton-Spruill)
  • Alamar (Pedro Gonzalez-Rubio)
  • My Queen Karo (Dorothée van den Berghe)
  • A Single Man (Tom Ford)
Bekijk de website van het IFFR om de beschrijving van de films te lezen.

zaterdag 6 februari 2010

Publieksprijs IFFR 2010: Yo, tambien

Deze Spaanse film is nipt de nummer 1 van de publieksfavorieten geworden en wint daarmee de Publieksprijs 2010. Zie hieronder de Publieksprijs Top 10. Of bekijk de Publieksprijs Top 100.


De IFFR-website: "Yo, también, de hoogst gewaardeerde film, versloeg op het laatste moment de Zwitserse documentaire Die Frau mit dem 5 Elephanten van Vadim Jendreyko en Gouden Leeuw-winnaar Lebanon van Samuel Maoz. Yo, también, waarin een afgestudeerde man met downsyndroom verliefd wordt op een collega, is van de meest verrassende films van het afgelopen jaar, met twee spectaculair goede hoofdrolspelers. Andere festivalfavorieten waren de actuele documentaire Russian Lessons van Olga Konskaya & Andrei Nekrasov, The Trotsky van de jonge Canadees Jacob Tierney, Francis Ford Coppola’s Tetro en VPRO Tiger Award winnaar Alamar van Pedro Gonzalez-Rubio."

Pepperminta

Kleurrijke, experimentele film van kunstenares Pipilotti Rist over het belang van kleur in je leven en het niet toegeven aan angst(en). Grappig om gezien te hebben.

Bekijk ook het interview met regisseur en kunstenares Pipilotti Rist (Big Talk interview):

A Single Man

Indrukwekkende schets van het leven van een Engelse professor die in Los Angeles leeft. Vantevoren was mijn vrees dat vorm in de film teveel nadruk zou krijgen. Die vrees was geheel onterecht. Een dikke tien voor verhaal, vorm en acteerwerk. Must-see cinema. En dat voor een debuutfilm (van Tom Ford).

Daily Tiger nr. 10

Digitaal beschikbaar, de Daily Tiger: nummer 10.

J’ai tué ma mère wint MovieSquad Award

Film over de moeizame relatie tussen een puberzoon en zijn moeder. Geschreven én geregisseerd door de 20-jarige Canadees Xavier Dolan, die tevens de hoofdrol op zich nam.

De MovieSquad jongerenjury had naast J’ai tué ma mère ook Alamar (Pedro González-Rubio) en R (Michael Noer en Tobias Lindholm) genomineerd. Het is J’ai tué ma mère geworden.

IFFR-webite: "Ze verklaarden hun keuze in het juryrapport als volgt: ‘J’ai tué ma mère is niet zomaar een film, maar een kunstwerk. De film heeft een zeer herkenbaar thema, waarmee veel jongeren zich kunnen identificeren. De regisseur heeft alle filmelementen op de beste manier gecombineerd. De muziek, het gebruik van verschillende gekleurde beelden en dromerige scènes geven iets extra’s aan het verhaal. Vooral het gebruik van poëzie geeft diepte aan het verhaal en helpt het gedrag uit te leggen van de moeder en zoon.’ De winnaar van de MovieSquad Award ontvangt €2.000 ter promotie van de film onder jongeren en wordt opgenomen in het landelijke filmeducatieve programma MovieZone."

J’ai tué ma mère is vanaf 25 februari 2010 in de bioscoop te zien.

vrijdag 5 februari 2010

VPRO Tiger Awards 2010

Agua fría de mar, Mundane History en Alamar. Dat zijn de drie winnaars van de VPRO Tiger Awards Competitie 2010. De Awards zijn vrijdagavond uitgereikt aan Paz Fábrega uit Costa Rica (Agua fría de mar), Anocha Suwichakornpong uit Thailand (Mundane History) en de Mexicaanse regisseur Pedro González-Rubio (Alamar).

IFFR-website: "Over Agua fría de mar zegt de jury dat de film ‘erin slaagt op overtuigende en poëtische wijze de mysterieuze relatie tussen een vrouw en een jong meisje te vertellen. ‘De film neemt het publiek mee op een ongewone reis door de natuur, die op magische wijze interactie heeft met de mens. De uitmuntende montage zorgt voor een organische stroom van beelden, terwijl de sterke regie een verontrustende sfeer en spanning creëert.’

Mundane History, over de aarzelende toenadering tussen een verbitterde invalide en zijn nieuwe verpleger, biedt volgens het juryrapport inzicht in filosofische en politieke aspecten van de Thaise samenleving. ‘Voor ons doet deze film beroep op zowel verstand als spiritualiteit. Wij zijn onder de indruk van de geslaagde wisselwerking tussen abstracte ideëen en aangrijpende realiteit in de film.’ Eerder deze week won Anocha Suwichakornpong voor haar nieuwe CineMart-project By The Time It Gets Dark overigens al de Prince Claus Fund Film Grant.

Alamar is een film die ‘diep in het hart raakt zonder sentimenteel te worden’. De film, over een vader en zoon die op reis gaan naar de oorsprong van de open zee om om zo hun voorouderlijke manier van leven te vinden, blijft volgens de jury ‘trouw en eerlijk aan zijn onderwerp en toont zowel het geluk van het kind-zijn als de tragedie van het opgroeien bij gescheiden ouders’.

Naast de Tiger Awards werden gisteren diverse andere prijzen bekendgemaakt. Zo is de KNF Award, een prijs van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten voor een film die nog niet is aangekocht voor distributie in Nederland, toegekend aan Norteado van de Mexicaanse regisseur Rigoberto Pérezcano. Volgens de jury ‘een film die ons hart en verstand heeft geraakt met zijn grote visuele kwaliteiten, het geweldige acteerwerk en het aangrijpende verhaal over de positie van illegale immigranten die proberen de Verenigde Staten te bereiken’."

Un prophète

Sterke aanklacht tegen het gevangeniswezen. Is het opsluiten van criminelen bij elkaar effectief? Worden ze er minder crimineel door en gaan ze voortaan als brave burgers door het leven? Snoeihard en vol spanning. Continue bedreiging. Sterk verhaal met een duidelijke boodschap.

Twisted Roots

Finse tragedie over een man die worstelt met zijn ziekte. Roots, familie en genen.

Publieksprijs: 1. Die Frau mit den 5 Elefanten

Een nieuwe nummer 1. Op nummer 2: Yo tambien; 3. Lebanon. Een prachtige Top 10, het is weer een mooi filmfestival!

Daily Tiger nr. 9

Digitaal beschikbaar, de Daily Tiger: nummer 9.

donderdag 4 februari 2010

Yo, también

Typisch een film die je gewoon moet gaan zien. En waarbij je er vooraf niet teveel over moet lezen. Daarom vertellen we alleen dit: Daniel speelt de hoofdrol.

Daily Tiger nr. 8

Digitaal beschikbaar, de Daily Tiger: nummer 8.

woensdag 3 februari 2010

Life During Wartime

Bizar, aandoenlijk, droogkomisch, tragisch, schokkend, vertederend, eenzaam, kwetsbaar, pijnlijk, genant. Allemaal van toepassing. Kunnen we elke (mis)daad vergeven? Of is het soms beter om te vergeten? Voortboordurend op eerder werk als Happiness en daardoor niet de hoogste score voor originaliteit, maar evengoed een geslaagde film.

Daily Tiger nr. 7

Digitaal beschikbaar, de Daily Tiger: nummer 7.

dinsdag 2 februari 2010

La vie au Ranch

Een registratie van een groep Franse studentes die eindeloos lijken te kletsen. Hoe zullen we het zeggen? Je moet van een beschrijvende vorm van cinema houden. Punt.

Filmfanaat aan het woord

Interview met filmfestivalganger Gijs Klomp [Video report]. Hoeveel films heb je al gezien? Wat is op dit moment je favoriet? Welke film stelde teleur? Kun je het een beetje volhouden? Heb je tips voor ons?

Daily Tiger nr. 6

Digitaal beschikbaar, de Daily Tiger: nummer 6.

maandag 1 februari 2010

Agua fría de mar

Wisselende reacties op deze film. Je moet van een meer beschrijvende vorm van cinema houden. Het tempo in de film lag niet al te hoog.

Daily Tiger nr. 5

Digitaal beschikbaar, de Daily Tiger: nummer 5.