zondag 3 februari 2008

Terugblik 2008

Het was een bijzonder mooi filmfestival! Laten we een paar lijstjes maken...

Toppers:

  • Cordero de Dios
  • It's hard to be nice
  • Juno
  • End of the line
  • Dolls (Pusinky)
Erg goed, maar wat minder toegankelijk:
  • Go with peace Jamil
  • Import Export
Weggelopen bij:
  • The Mourning Forrest
  • The Man from London
  • Shanghai Trance
Gemist en nog te zien:
  • Persepolis
  • No country for old men
  • You, the living
  • Mio fratello è figlio unico
  • TBS
  • Paranoid Park

Publieksprijs: Persepolis

De IFFR Publieksprijs, ook wel de KPN Audience Award, gaat in 2008 naar Persepolis. Met een score van 4,5951 een overtuigende winnaar.

zaterdag 2 februari 2008

The Band’s Visit

De slotfilm van het Filmfestival 2008: The Band’s Visit. Een Egyptische politieband reist naar Israël voor een optreden. Een fris beeld van het Midden-Oosten, weer eens wat anders dan de beelden die we gewend zijn uit de media. Grappige film met ontroerende elementen. Mooi verhaal en geweldige dialogen!

Import Export

Deze film speelt in Oekraïne en in Oostenrijk. Centraal staan de Oekraïnse verpleegster Olga en de Oostenrijkse werkloze Paul.

Olga wil graag werken om eerlijk haar geld te verdienen, maar dat valt in haar land niet mee. Het verplegen verdient heel weinig en dus gaat ze op zoek naar ander werk. Eerst in Oekraïne, maar het lukt niet om een goede baan te vinden. Dus besluit ze naar Oostenrijk te gaan.

Paul wil eigenlijk niet zoveel en dat is ook meteen het probleem. Hij stuitert van de ene baan naar de andere, en van het ene probleem in het andere.

Hele mooie film waarin thema's als eenzaamheid, discriminatie, armoede en sociale armoede centraal staan.

The King of Ping Pong

Rille hobbelt een beetje door het leven en worstelt met zijn zelfbewustzijn. "Ben ik wel normaal?" en "Is mijn vader eigenlijk wel mijn vader?" zijn vragen die bij hem naar boven komen. Die twijfel wordt gevoed doordat hij gepest wordt en niet lekker ligt bij zijn medescholieren. Maar hij heeft een vurige passie: ping pong. Mooie, rustige film met een trieste ondertoon, maar ook veel humor.

Tiger Awards 2008

De winnaars van de VPRO Tiger Awards zijn bekend en komen dit jaar uit Maleisië, Denemarken en Thailand:

KNF Award
De jury van Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) koos als winnaar: Meer over alle prijzen en het commentaar van de jury is te lezen op de IFFR-website:

vrijdag 1 februari 2008

Shanghai Trance

Nederlandse film die zich afspeelt in China. Filmisch portret van het moderne leven in Shanghai kan niet echt boeien. Het begint aardig met de introductie van de levens van de hoofdrolspelers en een paar mooie plaatjes van de stad, maar er is geen duidelijke verhaallijn. Misschien komt het wel omdat er drie verhalen door elkaar lopen die alledrie eigenlijk niet goed worden uitgediept. Er zit bijvoorbeeld weinig opbouw in de romances, waardoor je ineens een stel ziet dat ruzie maakt, maar je hebt geen idee waarover. Dat kan prikkelen, als je wat meer gevoel hebt bij de hoofdpersonen, maar door een te korte introductie ontbreekt dat. De film leek vantevoren interessant, maar viel tegen.

My Marlon and Brando (Gitmek)

De Turkse actrice Ayça stelt in dit waargebeurde verhaal alles in het werk om naar haar geliefde Hama Ali te komen. Hij is een Koerdische acteur die in zijn woonplaats Süleymaniye in Noord-Irak moet blijven. Door de oorlog zijn zij van elkaar gescheiden. Moeizaam zetten zij hun relatie voort met liefdesbetuigingen op video en spaarzame telefoontjes.

In haar woonplaats Istanbul houdt Ayça het op een gegeven moment niet langer uit. Dit komt niet alleen door het gemis van Hama Ali, maar ook vanwege de eenzaamheid die zij in Istanbul voelt door het gebrek aan sociale warmte. Haar wanhopige tocht naar Hama Ali is aandoenlijk en moedig. Indringend portret over liefde en oorlog in de nog immer voortdurende strijd in Irak.

Dolls (Pusinky)

Bruisende Tsjechische film "Pusinky" met de Engelstalige titel "Dolls". Roadmovie over drie jonge meiden die het leven willen ontdekken. Dat lukt aardig, maar het loopt niet altijd zoals ze gedacht hadden.

Mooie film over naïviteit, liefde, sex, vriendschap en soms kiezen voor jezelf.

End of the line

De inspiratie voor Gustavo Steinberg om de film "End of the line" te maken, kwam van een uitspraak van een hoge afgevaardigde van de Wereldbank. Volgens deze afgevaardigde zou de rijkdom in Brazilië alleen maar enigszins eerlijk verdeeld kunnen worden, door vanuit een helikopter geld over het land te verspreiden. Steinberg verweeft dit gegeven tot een opgewekte absurdistische film, waarin zeven verhaallijnen soepel in elkaar overlopen.

Op originele wijze laat de film zien wat gebeurt er met een vredesdemonstratie als geld uit de lucht valt. Of hoe lang een journalist van zijn vrouw slecht betalende reportages mag blijven maken. En waarom stopt een Indiaanse stam met de regendans? Interessante eye-opener over de invloed van geld op respect, hebzucht, eerlijkheid, bedrog.