maandag 5 februari 2007

Terugblik

Jammer dat het voorbij is, maar laten we nog even genieten van de sfeer. Een laatste blik op het festival met wat foto's en een filmpje. Op naar IFFR editie 37!

zondag 4 februari 2007

Laatste dag Tips

Vandaag de laatste dag van het festival, de Volkskrantdag. Tranen met tuiten dat het al weer ten einde is. Maar we kijken terug op een prachtig festival met mooie herinneringen: Antonia, Summer Palace, Red Road, Les Anges Exterminateurs. Als afsluiting nog wat tips om te gaan zien het komende jaar:

Wat voor een lijst met tips is dit eigenlijk, zonder 'Das Leben der Anderen'? Dat vraag je jezelf af, en terecht. De publiekslieveling (KPN Audience Award) van 2007 mag niet ontbreken in zo'n lijst. Hij staat in ons andere overzicht met films die we gemist hebben en nog willen gaan zien...

zaterdag 3 februari 2007

The Prestige

Tjonge, jonge, die Christopher Nolan. Het is al weer even geleden dat hij op het filmfestival was met zijn film Following. Maar wat een film is dit. Prachtig, een hele mooie afsluiting van het festival. De film blijft heerlijk door je hoofd zingen. Soms komt er een antwoord boven borrelen (ah, daarom zei hij toen dit en dat), soms vraag je je af hoe het nou precies zat. Aan de oppervlakte een strijd tussen twee illusionisten, maar de film vertelt veel meer...

vrijdag 2 februari 2007

Still Life

Nogal kille en afstandelijke film met twee verhaallijnen. Een mijnwerker uit het noorden zoekt zijn vrouw en dochter. En een vrouw uit Shanghai zoekt haar man. Het verhaal speelt in Sichuan, waar volop gewerkt wordt aan de volgende fase van het in werking nemen van de Drieklovendam. Eigenlijk staat het werk voor deze dam centraal in de film. Oude gebouwen worden gesloopt, hele dorpen moeten wijken voor het komende water. Economische groei is leidend en er is weinig ruimte voor persoonlijke gevoelens en belangen. Dat is het beeld dat deze film schetst van China.

De regisseur Jia Zhang-ke aan het woord:

7 Ans

In vergelijking met een film als Red Road zie je toch hoe sterk die film is en dat deze Franse film niet op eenzelfde manier kan boeien. 7 Ans bevat wel enkele interessante elementen (eenzaamheid, schuldgevoel, passief gedrag, verlangen), maar overtuigt niet. De man van Maïté, Vincent, moet zeven jaar het gevang in. Wat nu? Dat is inderdaad de vraag, want geen van tweeën weten ze hoe hiermee om te gaan. Dat wordt zeker duidelijk. De karakters zitten in een sleur. Al met al een vrij simpel verhaal dat niet erg pakkend is.

Running on Karma (van Johnnie To)

Johnnie To is dit jaar één van de twee filmmakers in focus. Genoeg reden om een film van deze in Azië zeer populaire regisseur te gaan zien. Running on Karma is een aparte mix van genres. De eerste helft is een 'over de top' politiefilm met veel actie. De tweede helft van de film is rustiger en gaat dieper in op de spirituele kant van het verhaal. Deze film een aanrader noemen gaat misschien wat ver, maar erg leuk om gezien te hebben. Aardig wat actie, soms erg lachwekkend, soms ook keihard.

donderdag 1 februari 2007

Red Road

Intense film over een politieagente in Glasgow die via bewakingscamera's een deel van de stad surveilleert. Op een dag herkent ze op één van de monitors een man. Ze volgt hem. Het is niet meteen duidelijk waarom ze hem volgt. Dat wordt in de film stapsgewijs, op een boeiende manier duidelijk gemaakt. Echt een aanrader.

Het is jammer dat in de trailer zoveel verwijzingen naar andere filmmakers worden gemaakt (Lars von Trier, Michael Haneke, weer Lars von Trier), want de film kan het prima zelf.